Abortus is een onderwerp dat veel discussie en emotie oproept. Het is een persoonlijke en vaak moeilijke beslissing voor vrouwen, die door verschillende factoren kan worden beïnvloed. In dit artikel bespreken we wat abortus is, de wettelijke aspecten en wat elke vrouw moet weten over haar opties en de zorg die beschikbaar is.
Wat is abortus?
Abortus is het proces van het beëindigen van een zwangerschap voordat het kind levensvatbaar is buiten de baarmoeder. Je kan hiervoor kiezen omwille van medische of persoonlijke redenen. In België heb je het recht om volledig zelf te beslissen om je zwangerschap te beëindigen, ook als minderjarige.
Hoe werkt abortus?
Er zijn twee manieren om je zwangerschap vroegtijdig af te breken:
- Abortuspil. Dit is eigenlijk een reeks pillen die je op 2 à 3 dagen inneemt. De medicatie zorgt ervoor dat je lichaam het vruchtzakje zal afstoten. Dit is mogelijk tot en met 7 weken zwangerschap.
- Zuigcurettage. Dit is een kleine chirurgische ingreep waarbij de baarmoeder wordt leeggezogen. De ingreep duurt zo’n 15 minuten en gebeurt onder plaatselijke verdoving.
Wat zegt de wet over abortus?
In België is abortus legaal tot 12 weken zwangerschap.Je moet wel rekening houden met de wettelijk verplichte bedenktijd van 6 dagen na een eerste consult. Enkel bij dringende medische redenen kan deze bedenktijd worden ingekort.
Waar kan ik een abortus laten uitvoeren?
Voor een abortus ga je best naar een abortuscentrum. België heeft verschillende centra verspreid over het hele land. Sommige ziekenhuizen voeren de ingreep ook uit.
Hoeveel kost een abortus?
Je betaalt enkel minimaal remgeld (€ 4) wanneer je deze ingreep in een abortuscentrum laat doen. De ziekenfondsen komen namelijk tussen om de kosten te dekken. Let op: dit geldt dus niet voor een abortus in een ziekenhuis.
Mag je als minderjarige een abortus laten uitvoeren?
Ja, en dit kan ook volledig anoniem. Je arts is, net als elke hulpverlener, gebonden aan het beroepsgeheim. Als minderjarige kan je dus een abortus laten uitvoeren zonder dat je ouders hiervan op de hoogte worden gebracht.
Doet een abortus pijn?
Dit hangt af van vrouw tot vrouw. Sommige vrouwen ervaren last van krampen, anderen voelen dan weer helemaal niets.
Wat zijn de gevolgen van abortus?
Fysiek zijn er nagenoeg geen gevolgen. Je kan mogelijks last hebben van krampen, maar verdere complicaties zijn beperkt tot een absoluut minimum. Abortus heeft dus zeker geen impact op je vruchtbaarheid.
Het is wel aan te raden om na een abortus je mentaal welzijn te verzorgen. Dergelijke ingreep gaat vaak gepaard met (onterechte) schaamte, spijt, verdriet … Zorg dat je terecht kan bij mensen die je vertrouwt of doe een beroep op professionele hulp wanneer je met negatieve gedachten kampt.
Ben je ongewenst zwanger of vrees je dat jouw zwangerschap een gevaar voor jouw welzijn inhoudt, en overweeg je om de zwangerschap te beëindigen? Neem dan zeker contact op met je arts of met een abortuscentrum in je buur